Rhacocleis germanica - német szöcske
(Herrich-Schaeffer, 1840)

Jellegek: Közepes termetű, karcsú szöcske (♂ 14-20 mm, ♀ 15-27 mm). Általában barnás színű, de lehet szürkés vagy feketés is. A szárnyak mindkét nemnél csökevényesek. A tojócső 14-19 mm, kissé felfelé hajlik. A hím cercusának a tövén egy feltűnően nagy, befelé álló tüske van.
Hasonló faj: Pachytrachis gracilis
Imágó: jún. – okt.
Hang:
Zümmögő, nagyon gyors cirpelése 0,2-0,7 másodperces strófákból áll, melyeket 1-3 másodpercenként ismétel. Főleg éjjel énekel. Hangja alig hallható, ultrahangdetektorral azonban jól megfigyelhető (30 kHz).

forrás: Orthoptera Species File (lab recording, high pass filter, 25 °C)
Élőhely és életmód:  Sziklagyepek, cserjések, molyhos tölgyesek, bokorerdők. Kifejezetten melegkedvelő. A magasabb gyepszintben él.
Elterjedés:
Főleg domb- és hegyvidékek déli lejtőin, szórványosan. Pl. Mecsek, Dunántúli-khg., Naszály, Cserhát, Mátra.
Egyéb: Hazánkban is megjelent a rokonfaj Rh. annulata, mely eredetileg Olaszországban honos. Minden bizonnyal a kereskedelem útján került ide, amit bizonyít az is, hogy főleg növénykereskedésekben és nagyvárosokban találták meg. Hosszútávú megtelepedése egyelőre kérdéses. Elkülönítése a Rh. germanica-tól többek között a torpajzs mintázata alapján lehetséges: az annulata torpajzsának oldalsó lebenyén a világos rész sokkal kiterjedtebb és feltűnőbb.

Rhacocleis germanica, hím
(Szerző: Ján Svetlík, forrás: flickr.com, CC BY NC SA 2.0)

Rhacocleis germanica, nőstény
(Szerző: Nagy Sándor, forrás: ízeltlábúak.hu, CC BY 4.0)