Chorthippus oschei - Osche-rétisáska
Helversen, 1986

Jellegek: Viszonylag kis termetű faj (♂ 13-15 mm, ♀ 18-23). Alapszíne barnás v. szürkés. A nőstény szárnyának alsó szélén gyakran egy világos csík húzódik. A torpajzs élei nagyjából egyenes lefutásúak. A szárnyak kb. a térdig érnek, a Chorthippus-lebeny viszont nem állandó bélyeg. A hím potroha soha nem pirosas. Terepi elkülönítése a Ch. albomarginatus-tól nem lehetséges.
Hasonló faj: Chorthippus dorsatus, Ch. albomarginatus és Ch. dichrous 
Imágó: júl. – szept.
Hang:
Éneke igen halk, nem feltűnő, ezért gyakran nem veszik észre. Szabályos, 0,5 mp hosszú strófák, melyeket 2-4 mp-es szünetekkel 2-5 alkalommal ismétel. Mindegyik strófa egy feltűnően erős cirpeléssel kezdődik és hirtelen marad abba. Teljesen hasonló, mint a Ch. albomarginatus éneke, de a hím nászéneke és az udvarlási rituálé megkülönbözteti a két fajt.

forrás: Orthoptera Species File (lab recording, 24 °C)
Élőhely és életmód: Üde gyepek, kiszáradó mocsárrétek, szikesek és legelők. A gyepszintben tartózkodik, a kopár foltokat kerüli.
Elterjedés:
Az Alföldön gyakori, domb- és hegyvidéken szórványos. A Ch. albomarginatus vikariáns faja. Magyarországon a két faj egy széles zónában hibridizálódik

Chorthippus oschei, hím
(Szerző: Dobos Zsolt, CC BY NC)

Chorthippus oschei, nőstény
(Szerző: Dobos Zsolt, CC BY NC)